Ga naar de inhoud

Zelf goedkope zonnepanelen installeren? Lees hier waarom dit niet verstandig is

Blog 15 juli 2024

Zonnepanelen worden steeds goedkoper en zijn op steeds meer plaatsen verkrijgbaar. Inmiddels bieden ook supermarkten doe-het-zelf-zonnepaneelpakketten aan. Dit lijkt misschien aantrekkelijk, maar zelfinstallatie kan serieuze risico’s met zich meebrengen. Veel informatie over DIY-zonnepanelen is onjuist. Daarom delen wij in dit artikel de belangrijkste aandachtspunten en waarom het dus verstandiger is om je zonnepanelen door een erkend installateur te laten plaatsen. Een wij-van-WC-eend-verhaal? Misschien, maar wel in het belang van veiligheid en betrouwbare installaties.

Download de whitepaper

Wil je dit artikel teruglezen of bewaren? Download nu de whitepaper!

 

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De belangrijkste risico’s van zelf zonnepanelen installeren

Veiligheid

Het installeren van elektrische installaties is niet zonder risico. Zonder de juiste kennis van het product, van veiligheidsmaatregelen en van mogelijke fouten is er serieus kans op brand, elektrische schokken of ander persoonlijk letsel. Professionele installateurs hebben de nodige training en ervaring om veilig te werken en een genormeerd product af te leveren.

 

Rendement

Een erkende installateur zorgt voor een optimale plaatsing van de zonnepanelen, maar kijkt ook verder. Denk aan slimme energiesystemen waarbij verschillende technieken op elkaar afgestemd zijn. Dit maximaliseert het rendement. Onjuiste plaatsing door onervaren personen kan leiden tot inefficiënte werking, waardoor je uiteindelijk minder profiteert dan mogelijk is.

 

Garantie en Verzekering

In Nederland mag je veel zelf doen als het om je stroomnetwerk in huis gaat. Toch zal een verzekeraar in geval van brand of andere schade navraag doen of de installatie professioneel is uitgevoerd. De kans bestaat dat schade veroorzaakt door incorrecte installatie niet vergoed wordt. Een professionele installateur biedt garantie op zowel de installatie als de materialen. Dat geeft extra zekerheid.

Wat mag wel/niet als je zelf zonnepanelen wil installeren?

Moet de installatie op een aparte groep in de meterkast?

Nee, maar… Als er te veel stroom door een groep gaat, kan dit leiden tot overspanning, stroomuitval en zelfs brand. Volgens de Nederlandse NEN 1010-norm moeten omvormers met een vermogen van meer dan 600 watt op een aparte groep worden aangesloten. Voor zonnepanelen met een vermogen van minder dan 3.680 watt kan de omvormer meestal op een bestaande groep in de meterkast worden aangesloten.

 

Mag je van je netbeheerder zelf in je meterkast werken?

Ja, maar… Dat geldt alleen voor het gedeelte wat de groepenkast heet. De huisaansluiting en slimme elektriciteitsmeter zijn verzegeld en vallen onder de verantwoordelijkheid van de netbeheerder. Hier mag je dus niet aankomen. Maar let op! Vrijwel alle elektriciteitsongevallen in de meterkast ontstaan door klussen die bewoners zelf uitvoeren. Het is dus belangrijk dat je goed weet wat je doet als je iets verandert in je meterkast.

 

Mag je een aparte groep in de meterkast aanbrengen?

Ja, maar… Het aanbrengen van een aparte groep in de meterkast is complex werk dat beter door een erkende installateur gedaan mag worden.

 

Het is duidelijk dat er veel technische kennis vereist is om zonnepanelen correct en veilig te installeren.

Regelgeving en Certificering

Professionele installateurs moeten voldoen aan strikte regelgeving en normen, zoals NEN1010. Ze moeten certificeringen en opleidingen hebben om een veilige en correcte installatie te garanderen. Zelf geïnstalleerde systemen missen vaak deze waarborgen, wat kan leiden tot problemen met de veiligheid en de werking van het systeem.

Consumentengevaren

Door de verkoop van doe-het-zelf-zonnepaneelpakketten in supermarkten en bouwmarkten ontstaat een risicovolle situatie waarin consumenten zonder de juiste kennis en vaardigheden zelf zonnepanelen gaan installeren. Dit kan leiden tot:

 

  • Brandgevaar: Onjuiste installatie kan leiden tot kortsluiting en brand.
  • Schade aan Apparatuur: Verkeerd aangesloten systemen kunnen beschadigd raken, wat hoge reparatiekosten met zich meebrengt.
  • Persoonlijk Letsel: Onervaren personen lopen een hoger risico op ongelukken tijdens de installatie.

Kortom, wel of niet zelf zonnepanelen plaatsen?

Hoewel de lage prijzen van doe-het-zelf-zonnepaneelpakketten aantrekkelijk zijn, wegen de potentiële risico’s zwaar. Het inhuren van een erkende installateur zorgt niet alleen voor een veilige installatie met maximaal rendement, maar biedt ook de zekerheid van garantie en naleving van regelgeving. Zo voorkom je problemen en zorg je ervoor dat je investering in zonnepanelen op de lange termijn rendabel blijft. Kies daarom voor een professionele installatie om de vele risico’s van zelfinstallatie te vermijden.

Download de whitepaper

Wil je dit artikel teruglezen of bewaren? Download nu de whitepaper!

 

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Adviesgesprek aanvragen

Contactgegevens

  • Helling 1, 3371 EZ
    Hardinxveld-Giessendam
  • +31 (0)85 004 31 65
  • info@ehbigroup.com
  • KVK: 75919176

Certificeringen

  • ISO-9001
  • VCA**
  • InstallQ (pv klein, pv groot, zegelrecht)