Veelgestelde vragen
Zonnepanelen bestaan uit fotovoltaïsche cellen die licht omzetten in elektriciteit. Ze vangen zowel direct als diffuus zonlicht op, waardoor ze energie produceren, zelfs op bewolkte dagen. De zonnepanelen werken op gelijkspanning en dit is niet bruikbaar in ons energienetwerk. Om deze energie om te zetten naar bruikbare energie is een omvormer nodig, welke de gelijkstroom omzet naar wisselstroom.
Zonnepanelen bieden duurzaamheid en financieel voordeel. De salderingsregeling maakt volledige verrekening van zelf opgewekte energie met het verbruik mogelijk, waardoor het rendement wordt versterkt.
In plaats van fotovoltaïsche cellen voor elektriciteitsopwekking, gebruiken thermische zonnepanelen zonnewarmte. In Nederland worden voornamelijk fotovoltaïsche panelen gebruikt vanwege hun efficiëntie in elektriciteitsproductie.
Het benodigde aantal zonnepanelen hangt af van de energiebehoefte. Voor een gemiddeld huishouden wordt geadviseerd om zoveel zonnepanelen te installeren dat de totaal opgewekte energie gelijk, of net iets hoger is dan de energiebehoefte van het huishouden. Veelal komt dit dan neer op zo’n 8 tot 14 zonnepanelen voor een gemiddeld huishouden.
Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van 25 tot 30 jaar. De garanties die vaak worden aangeboden bij zonnepanelen kunnen verwarrend zijn:
Installatiegarantie houd in dat deze eventuele gebreken of fouten in de installatie van de zonnepanelen dekt. De duur van de installatiegarantie kan variëren maar is door ons vastgesteld op 2 jaar. Tijdens deze periode worden eventuele problemen als gevolg van onjuiste installatie kosteloos door ons verholpen.
Productgarantie dekt defecten of gebreken aan de zonnepanelen zelf door de fabrikant. Dit betekend dat als er onder normale omstandigheden problemen ontstaan met de zonnepanelen, zoals delaminatie, vermogensafname of structurele problemen, de fabrikant verantwoordelijk is voor het vervangen of repareren van de defecte panelen. De duur van deze garantie is per merk verschillend en wordt door ons of op de datasheet van het zonnepaneel vermeld. Garanties tot 25 jaar zijn gebruikelijk.
Opbrengstgarantie garandeert een bepaalde energieopbrengst gedurende een specifieke periode. Als de daadwerkelijke energieproductie van de zonnepanelen gedurende de opgegeven periiode onder een bepaald niveau daalt, biedt de fabrikant compensatie of vervanging. De duur van deze garantie is per merk verschillend en wordt op de datasheet vermeld. Garantie van 25 jaar op 80% tot 85% van de opbrengst is gebruikelijk.
Onderhoud van zonnepanelen in Nederland is minimaal. Over het algemeen zijn zonnepanelen voorzien van een coating die een vuil afstotende werking heeft. Toch helpt onderhoud om de levensduur van je installatie te verlengen. Vogelpoep of ander hardnekkig vuil kan achterblijven, waardoor een slechter rendement wordt gehaald. Regelmatige inspecties en reiniging, vooral in gebieden met luchtverontreiniging, bevorderen de efficiëntie en levensduur. Maak zonnepanelen nooit schoon met reinigingsmiddel of harde borstels, maar met gedemineraliseerd water en een zachte borstel of spons.
De installatiekosten variëren op basis van systeemgrootte en complexiteit. Iedere installatie is anders, daarom doen wij altijd eerst een technische schouw. Op basis van deze schouw stellen wij het systeem samen en kunnen wij een eerlijke prijs aanbieden voor de gehele installatie.
In Nederland zijn er geen specifieke subsidies voor zonnepanelen, maar op aanschaf van een installatie is deze voor particulieren BTW-vrij. Om aan de 0%-btw regeling te voldoen zijn er een aantal voorwaarden gesteld. Hierover vertellen wij u graag meer tijdens een adviesgesprek.
Zonnepanelen in Nederland blijven energie produceren, zelfs op bewolkte dagen, zij het met verminderde opbrengst.
Zonnepanelen kunnen in de meeste gevallen een aanzienlijk deel van de energiebehoefte dekken, afhankelijk van het systeemformaat en specifiek energieverbruik. Hiervoor maken wij voor jou altijd een plan op maat, welke het best aansluit bij de wensen en behoeften.
Glas-folie en glas-glas zonnepanelen onderscheiden zich voornamelijk in hun opbouw en eigenschappen. Glas-folie panelen bestaan uit een glazen bovenlaag, fotovoltaïsche cellen, een kunststof achterlaag (EVA-folie), en een beschermende kunststoffolie aan de achterkant. Ze zijn lichter in gewicht en over het algemeen goedkoper, maar kunnen gevoeliger zijn voor omgevingsinvloeden zoals vocht en temperatuurschommelingen. Deze panelen worden vaak gebruikt in residentiële installaties.
Aan de andere kant bestaan glas-glas panelen uit twee glaslagen aan beide zijden van de fotovoltaïsche cellen, waardoor de cellen tussen twee glasplaten worden ingesloten. Ze zijn zwaarder en robuuster, beter bestand tegen omgevingsinvloeden en hebben over het algemeen een langere levensduur en hogere duurzaamheid. Hoewel initieel duurder in aanschaf, worden glas-glas panelen vaak gekozen voor commerciële toepassingen waar duurzaamheid een cruciale factor is. De keuze tussen beide typen panelen hangt af van factoren zoals kosten, levensduur, duurzaamheid en toepassing. Het is raadzaam om advies in te winnen bij leveranciers en installateurs om de beste keuze te maken op basis van specifieke behoeften.
In Nederland hebben we de regeling die 'salderingsregeling' wordt genoemd. Hier komt het op neer: als jouw zonnepanelen meer stroom opwekken dan je op dat moment nodig hebt, gaat het overschot terug naar het elektriciteitsnet. Later, wanneer je meer stroom nodig hebt dan je panelen op dat moment opwekken, haal je het gewoon weer van het net. Dat heet salderen, en het is als een soort energie-ruilsysteem.
Het voordeel van deze regeling is dat de energie die je aan het net levert, wordt verrekend met wat je van het net afneemt. Dus, als jouw panelen overdag veel produceren en je 's avonds meer stroom gebruikt, wordt dat met elkaar verrekend.
Zoals het er nu uit ziet gaat deze regeling tussen 2025 en 2031 worden afgebouwd. Er is nog veel onduidelijkheid of dit precies zo gaat verlopen als er wordt gecommuniceerd door de overheid. Wij proberen je hiervan zo goed mogelijk op de hoogte te houden.
Als je meer stroom opwekt dan je gebruikt en dat teruglevert aan het net, krijg je daarvoor een vergoeding van je energiemaatschappij. Het tarief hiervoor is meestal wat lager dan wat je betaalt voor de stroom die je afneemt. Let dus goed op bij het afsluiten van een energiecontract wat het teruglevertarief is.
Als je echt slim bezig wilt zijn, kijk dan eens naar energieopslag, zoals een thuisaccu. Dat is handig voor het geval dat je zonne-energie over hebt en het niet gelijk nodig hebt.
Sommige zonnepaneelsystemen hebben noodstroomvoorzieningen of kunnen off-grid werken, zodat je nog steeds stroom hebt tijdens een stroomuitval. Dit is eigenlijk alleen van toepassing als je ook een thuisbatterij hebt. Wij vertellen je hier graag meer over tijdens een adviesgesprek.
In bijna alle situaties zijn zonnepanelen geschikt. Het een en ander hangt natuurlijk af van ligging, hellingshoek, oppervlakte en oriëntatie van je dak. Wij bekijken per situatie welke oplossing het beste past.
Voor zakelijke klanten zijn er diverse subsidies, sterk afhankelijk van de installatie en situatie. Samen met jou zoeken wij graag uit welke voordelen en subsidies voor jullie van toepassing kunnen zijn.
Adviesgesprek aanvragen
Overig
Contactgegevens
-
Helling 1, 3371 EZ
Hardinxveld-Giessendam - +31 (0)85 004 31 65
- solar@ehbigroup.com
- KVK: 75919176
Certificeringen
- ISO-9001
- VCA**
- InstallQ (pv klein, pv groot, zegelrecht)