Ga naar de inhoud

Zonnepanelen: Slim investeren ondanks veranderende regelingen

Blog 24 juni 2024

De installatie van zonnepanelen is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Toch zal de recente berichtgeving rondom zonnepanelen je niet ontgaan zijn. Dit zorgt voor veel onrust onder installateurs en huiseigenaren. Het verdwijnen van de salderingsregeling per 2027 en de mogelijkheid dat energieleveranciers kosten in rekening brengen voor teruglevering roept de vraag op: is nu investeren in zonnepanelen nog wel lonend? Toch wel! Hoe dat zit, lees je in dit artikel.

Download de whitepaper

Wil je dit artikel teruglezen of bewaren? Download nu de whitepaper!

 

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Maar eerst: Hoe werkt saldering?

Voordat we ingaan op waarom investeren in zonnepanelen nog steeds loont nu de salderingsregeling verdwijnt, is het belangrijk om uit te leggen wat salderen precies inhoudt: Salderen betekent dat de stroom die je met jouw zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het elektriciteitsnet wordt afgetrokken van de stroom die je van jouw energieleverancier afneemt. Tot 2027 kan deze teruglevering nog volledig worden verrekend met jouw eigen verbruik. Na 2027 wordt deze regeling geleidelijk afgebouwd. Dit betekent dat je voor de teruggeleverde stroom minder krijgt vergoed, wat mogelijk invloed heeft op het rendement van jouw zonnepanelen.

Waarom investeren in zonnepanelen toch nog steeds lonend is

1. Besparing op jouw energiefactuur

Ondanks de veranderingen blijft de besparing op jouw energiefactuur aanzienlijk. Verbruik je je eigen opgewekte stroom, dan profiteer je na je terugverdientijd van gratis energie gedurende de levensduur van je zonnepanelen. Met de kwaliteit van de nieuwere panelen en een vakkundig aangelegde installatie, kan dat wel tot 25 jaar gratis stroom zijn voor het deel dat je direct verbruikt! De besparing die je hiermee realiseert, blijft significant, zelfs na de afbouw van de salderingsregeling.

 

2. Onzekere energieprijzen

De energieprijzen blijven fluctueren, en door zelf energie op te wekken met zonnepanelen, bescherm je jezelf tegen toekomstige prijsstijgingen. Dit maakt zonnepanelen een aantrekkelijke investering voor de lange termijn.

 

3. Technologische vooruitgang

Met de ontwikkeling van thuisaccu’s en slimme klimaatsystemen kun je steeds meer van jouw eigen opgewekte energie zelf gebruiken. Hierdoor vermindert jouw afhankelijkheid van energieleveranciers en maak je optimaal gebruik van jouw zonnepanelen. Je zou met de toepassing van deze slimme technieken het eigen verbruik kunnen verhogen tot wel 70% van de opgewekte stroom.

Maar wat verbruik je nu eigenlijk?

De tabel hieronder geeft een indicatie van het gemiddeld energieverbruik en besparingen per type huishouden. Dat geeft al een goede eerste schatting wat je kunt verwachten van jouw zonnepanelen.

 

overzicht zonnepanelen besparing per huishouden

Teruglevering zonnepanelen stopt… hoe zit dat nu echt?

Vanaf de zomer van 2024 zullen veel energieleveranciers terugleverkosten in rekening brengen voor huishoudens met zonnepanelen. De Tweede Kamer heeft beloofd dat er geen negatieve vergoeding voor particulieren komt. Energieleverancier Eneco gaat bijvoorbeeld 11,5 cent per kWh terugleverkosten rekenen, maar geeft een vergoeding van 14,5 cent per kWh voor extra teruggeleverde stroom.

 

Wat minder bekend is, is dat consumenten heel gemakkelijk deze terugleverkosten kunnen vermijden door een zogenaamd “modelcontract” aan te vragen. Dit contract is variabel en heeft geen terugleverkosten, waardoor huishoudens nog steeds kunnen profiteren van hun zonnepanelen zonder extra kosten voor de teruggeleverde stroom.

 

Waarom wordt salderen afgeschaft

Het salderen wordt afgeschaft om het systeem eerlijker en financieel houdbaar te maken. Bij veel aanbod daalt de prijs van stroom, maar de vergoeding voor teruggeleverde stroom blijft hoog. Deze kosten worden doorgeschoven naar mensen zonder zonnepanelen. Daarnaast krijgen zonnepaneeleigenaren een belastingvoordeel, wat te duur is voor de overheid.

 

De huidige salderingsregeling veroorzaakt piekbelasting op het elektriciteitsnet. Door deze regeling af te schaffen, worden huishoudens aangemoedigd hun zelfopgewekte stroom direct te gebruiken, bijvoorbeeld met batterijopslag voor ’s nachts en slimme energiemanagementsystemen. Dit helpt om het elektriciteitsnet stabiel te houden en de kosten eerlijker te verdelen.

Duurzame toekomst: zelfverbruik en energie-opslag

Uit recent onderzoek blijkt dat 58% van de consumenten met zonnepanelen de voorkeur geeft aan het zelf gebruiken van opgewekte stroom om het elektriciteitsnet te ontlasten. Dit kan bijvoorbeeld door de inzet van thuisaccu’s of slimme energiemanagementsystemen die overtollige energie opslaan voor later gebruik. Deze systemen optimaliseren het verbruik in verhouding tot de opwekking van uw zonnepanelen en kunnen zowel op nieuwe als bestaande installaties worden aangesloten.

 

Wil je weten hoe je maximaal kunt profiteren van zonnepanelen en andere energie-oplossingen zoals thuisaccu’s of slimme klimaatsystemen? Vraag dan nu een vrijblijvend adviesgesprek aan met onze experts. Wij bij EHBI Solar Systems rekenen samen met je uit hoe je het meeste uit jouw investering haalt, zodat je voorbereid bent op de toekomst.

 

Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis adviesgesprek!

Download de whitepaper

Wil je dit artikel teruglezen of bewaren? Download nu de whitepaper!

 

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Adviesgesprek aanvragen

Contactgegevens

  • Helling 1, 3371 EZ
    Hardinxveld-Giessendam
  • +31 (0)85 004 31 65
  • info@ehbigroup.com
  • KVK: 75919176

Certificeringen

  • ISO-9001
  • VCA**
  • InstallQ (pv klein, pv groot, zegelrecht)