Ga naar de inhoud

Thuisbatterijen: de toekomst van energieopslag thuis

Blog 7 maart 2024

Heb je je ooit afgevraagd hoe het zou zijn om je eigen mini-energiecentrale thuis te hebben? Met de opkomst van thuisbatterijen wordt dit scenario steeds realistischer. In dit artikel duiken we in de wereld van thuisbatterijen en ontdekken we hoe deze innovatieve technologie je kan helpen om groener en efficiënter met energie om te gaan.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij, soms ook wel thuisaccu genoemd, is in feite een grote oplaadbare batterij waarin je elektriciteit kunt opslaan voor later gebruik. Dit is vooral handig als je zonnepanelen hebt. Overdag, wanneer de zon schijnt, wekken je zonnepanelen elektriciteit op. Niet al deze energie wordt direct gebruikt en dat is waar de thuisbatterij om de hoek komt kijken. Door deze overtollige energie op te slaan, kun je op een later moment, wanneer de zon niet schijnt, alsnog gebruikmaken van je eigen opgewekte groene stroom.

 

Gemiddeld gebruiken huishoudens met zonnepanelen zo’n 30 tot 50 procent van de opgewekte stroom zelf. Met een thuisbatterij kan dit percentage oplopen tot wel 60 tot 80 procent. Afhankelijk van je energieverbruik en de capaciteit van de batterij kun je soms uren, of zelfs dagen, vooruit zonder stroom van het net te hoeven gebruiken.

"Gemiddeld gebruiken huishoudens met zonnepanelen zo’n 30 tot 50 procent van de opgewekte stroom zelf. Met een thuisbatterij kan dit percentage oplopen tot wel 60 tot 80 procent."

Wat kost een thuisbatterij?

De kosten van een thuisbatterij hangen af van verschillende factoren, zoals het type en de grootte van de accu. Een goede vuistregel is dat je ongeveer € 750 betaalt per kilowattuur (kWh) opslagcapaciteit. Voor een batterij van 5 kWh betekent dit dus een investering van rond de € 3.750, exclusief installatiekosten. Het goede nieuws is dat je, net als bij zonnepanelen, de btw kunt terugvragen, wat neerkomt op een korting van 21%.

Thuisbatterij opladen zonder zonnepanelen

Maar wat als je geen zonnepanelen hebt, of als de zon niet schijnt? Geen zorgen, je kunt de thuisbatterij ook opladen met stroom van het net. Dit doe je idealiter wanneer de stroomprijs laag is, bijvoorbeeld tijdens het dal- of nachttarief. Met een dynamisch energiecontract, waarbij de stroomprijs gekoppeld is aan de inkoopprijs, kun je nog meer besparen door je batterij op te laden wanneer de stroom het goedkoopst is.

Nu al een thuisbatterij kopen?

Of een thuisbatterij nu al een goede investering is, hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Voor de milieubewuste huishoudens is het een mooie stap richting een duurzamere levensstijl. Financieel gezien is het door de huidige salderingsregeling voor zonnepanelen nog niet heel aantrekkelijk, maar dit kan veranderen. De overheid overweegt namelijk om de vergoeding voor het terugleveren van stroom te verlagen, wat thuisbatterijen in de toekomst financieel interessanter kan maken.

Conclusie

Thuisbatterijen bieden een spannende kans om zelfvoorzienender en groener te leven. Hoewel de initiële investering aanzienlijk kan zijn, zijn de voordelen op de lange termijn, zowel voor het milieu als mogelijk ook financieel, het overwegen waard. Met de verwachte veranderingen in energieprijzen en overheidsbeleid, kunnen thuisbatterijen binnenkort een onmisbaar onderdeel van ons huishouden worden. Sta jij al te popelen om je eigen energiecentrale thuis te hebben, neem dan contact met ons op!

Adviesgesprek aanvragen

Contactgegevens

  • Helling 1, 3371 EZ
    Hardinxveld-Giessendam
  • +31 (0)85 004 31 65
  • info@ehbigroup.com
  • KVK: 75919176

Certificeringen

  • ISO-9001
  • VCA**
  • InstallQ (pv klein, pv groot, zegelrecht)